Izopropilo spiritas (izopropilo alkoholis)

Aprašymas

Izopropilo alkoholis yra bespalvis skystis, kuriam būdingas aštrus alkoholio kvapas ir šis kvapas yra žymiai stipresnis nei etilo alkoholio. Užšalimo temperatūra: apie 89 °C žemiau nulio. Medžiagos garai lengvai maišosi su oru ir esant didelėms garų koncentracijoms sudaro sprogstamąjį mišinį, todėl turėtumėte su juo dirbti gerai vėdinamose patalpose ir laikyti atokiau nuo atviros liepsnos bei šildymo prietaisų.

Izopropanolis yra toksiškas įkvėpus ir prarijus, gali sukelti odos sudirginimą, apsinuodijimą, arba net mirtį. Izopropilo alkoholis yra toksiškesnis nei etilo alkoholis.

Izopropanolis gerai tirpina natūralias ir kai kurias sintetines dervas, etilo celiuliozę, polivinilbutiralį, daugumą riebalų. Netinka darbui su guma ir kai kuriais plastikais. Jis nereaguoja su druskos tirpalais, kurie naudojami norint jį išskirti iš vandeninio tirpalo.

Ši medžiaga daugiausia naudojamas kaip tirpiklis pramonėje, parfumerijoje bei buitinės chemijos gaminiuose. Taip pat gali būti naudojamas:

– automobilių pramonėje. Kadangi medžiagai būdinga žema užšalimo temperatūra, jis plačiai naudojamas aušinimo skysčių  ir automobilių stiklų plovimo priemonių gamyboje.

– izopropilo alkoholis kaip valiklis naudojamas elektrotechnikoje, elektronikoje, metalurgijoje, baldų ir optinio pluošto gamyboje ir kt.

– buityje. Propanolis-2 yra mažiau toksiškas nei dauguma tirpiklių, naudojamų ūkyje. Jis gerai pašalina įvairias dėmės, klijus, riebalus, dažus, audinių nešvarumus nuo medinių, metalinių ir stiklinių paviršių.

CAS Nr. 67-63-0

Cheminė formulė: C3H8O

Kiti pavadinimai: Propan-2-olis, 2-propanolis

KOKYBĖS SPECIFIKACIJA – Izopropilo spiritas.pdf